Doelgroep vaststellen

00:00 / 01:04

''Niet elke klant past bij mij en mijn werkwijze''

Het is ontzettend fijn en belangrijk om voor jezelf helder te hebben wie jouw doelgroep is, hoe zij zijn, wat hen motiveert en hoe jij je daarop kan inspelen. Toen ik net begon met fotograferen, had ik nog geen doelgroep, dit was eigenlijk heel erg fijn zodat ik lekker kon experimenteren met wat ik leuk vond om vast te leggen. Maar naarmate ik meer mijn voorkeur kreeg naar mijn huidige stijl van fotograferen merkte ik dat ik dat niet elke klant bij mij en mijn werkwijze paste.

Dus heb ik voor mijzelf een aantal jaar geleden mijn doelgroep vastgesteld. Zo wil ik graag klanten aantrekken die dezelfde passies en visies als mij hebben en mijn creativiteit waarderen. Hierop kwam ik uit op een doelgroep dat:

  • tussen de 23 en 40 jaar is

  • avontuurlijke mensen

  • mensen die graag bewust en duurzaam leven.

 

*voorbeeld wie ben ik + cloud*

Je kan je doelgroep zo gespecificeerd mogelijk maken, hoe nauwkeuriger, hoe beter je hen voor je ziet en naar hen toe kan werken. 

  • opdracht: schrijf voor jezelf op wie jouw favoriete klant is (leeftijd, visie, favoriete hobbies, soort gezin, passies)

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het namelijk naar om te horen als sommige fotografen hun doelgroep omschrijven als ‘’blond haar, maatje 36, houdt van witte zwierige gucci jurken’’, nee, probeer wat inhoudelijker te denken.

*werkboek cloud*

 

Hoe wil je dat jouw klant jou ziet? Is dit als een Zakelijke fotograaf, een vriend of misschien daar tussen in? 

Ik heb voor mijzelf helder gemaakt dat ik toegankelijk wil zijn voor mijn klanten, dat als ze ergens mee zitten mij altijd kunnen bereiken. Daarbij wil ik hen ook laten zien dat ik avontuurlijk ben, graag op pad ga en vertrouwen uitstraal bij het werk dat ik maak. En dat vertrouwen uitstralen, daar wil ik even op door gaan. Dit is namelijk een punt waarbij jouw klant zich al op hun gemak kan voelen. Want wat bied jij je klant nu? Professionaliteit, vertrouwen dat hun foto's worden zoals zij vooraf hopen en dat ze een investering maken in iets wat het dubbel en dwars waard is.

Vink de boxes aan als je klaar bent!

Cruising with clients

Ga door naar