Selecteren voor bazen

00:00 / 01:04
  1. Quality over quantity

  2. Selecteer de foto's waar je je naam aan wilt verbinden

  3. Selecteer een selectie van jouw favoriete foto's, wat is het verhaal dat je wilt vertellen, wat is jouw visie van de fotoshoot? Soms maak je foto's waar je van weet waar je klant blij van wordt maar waar wordt jij blij van?

Welkom bij deze selectie cursus

Meenemen lightroom

Eerste selectie in photomechanic na de fotoshoot

Stap 1: (maak video/gif)

Maak in Lightroom een quick collection met de foto's waar je ''overall'' blij mee bent (dit is nog niet je final selectie). In deze selectie zitten alle bewerkte foto's waar je blij mee bent maar waar je bij een aantal beelden ook nog twijfelt.

Exporteer je quick collection, ik noem het mapje waarin ik 'm exporteer vaak Final1

Stap 2:

Open je geëxporteerde map in photo mechanic (of een vergelijkbaar programma). Deselecteer al je beelden en open het eerste beeld. Vanaf nu ga je de tweede selectie maken. Een selectie waarbij je vergelijkbare beelden gaat vergelijken en je favoriete beeld(en) eruit gaat pikken.

Soms kan je niet kiezen tussen een aantal vergelijkbare beelden, dat is prima, ik lever deze soms ook maar puur met de visie dat ik beeld 1 heel mooi vind (vaak uit artistiek oogpunt) maar weet dat mijn klant beeld 2 mooier vinden.

Na deze selectie verwijder je de beelden die overbodig zijn.

Stap 3:

Nu ga je nog eens door je selectie heen en selecteer de beelden waar jij je naam aan wilt verbinden.

Jouw merk, jouw naam en jouw visie staat verbonden aan elk beeld dat jij levert. Zijn er beelden waar je liever niet aan verbonden wilt worden? Omdat de kwaliteit niet de kwaliteit is wat jij wilt uitstralen, het jouw stijl niet is of misschien een andere reden? Haal deze foto's weg uit jouw selectie.

Als het goed is heb je nu een aardig mooie selectie staan! Zit er een paar dagen op en herhaal stap 3 nogmaals, helemaal happy? Tijd om jouw gallery te leveren.

Stap 4:

Dit is een stap die ik tegenwoordig ook nog extra erbij doe. De visie stap.

Sommige fotosessies/beelden maak je met een bepaalde visie, een bepaalde verhaallijn. Dit wordt een selectie dat los staat van de selectie die je gaat leveren.

Houd t.a.t. rekening dat je jouw klant wel helemaal happy wilt maken, maar most of all, het zelfvertrouwen wilt geven dat ze een leuk gezin/relatie/mens zijn! Als ze dit terug zien in de fotoshoot heb je een grote kans dat ze je opnieuw zullen boeken.

Handige programma's:

  • Photo mechanic